Claim jouw GRATIS PT

Hormonale disbalans oplossen

Hormonale disbalans oplossen?

Een hormonale disbalans kan onverklaarbare (lichamelijke) klachten veroorzaken. Ontdek hoe een hormonale disbalans oplossen kan. 

Een hormonale disbalans is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen op elk moment in hun leven kan beïnvloeden. Hormonen, de krachtige chemische boodschappers in ons lichaam, spelen een cruciale rol in het reguleren van talrijke lichaamsprocessen. Wanneer deze hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Laten we eens dieper ingaan op wat een hormonale disbalans precies is, hoe je het kunt herkennen en belangrijker nog, hoe je een hormonale disbalans oplossen kan.

Wat is hormonale disbalans?

Hormonale disbalans treedt op wanneer er te veel of te weinig van een bepaald hormoon in de bloedbaan aanwezig is. Gezien de essentiële rol die hormonen spelen in het lichaam, kan zelfs een kleine disbalans aanzienlijke effecten hebben op je algehele gezondheid. Vaak ontstaan er (lichamelijke) klachten die je moeilijk kan verklaren. Logisch, want een hormonale disbalans voel je niet aankomen. 

Symptomen van hormonale disbalans

De symptomen van een hormonale disbalans kunnen variëren afhankelijk van welke hormonen en klieren zijn getroffen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Vermoeidheid
 2. Onverklaarbare gewichtstoename of -verlies (meer informatie)
 3. Stemmingswisselingen en depressie
 4. Problemen met slapen
 5. Veranderingen in eetlust en spijsvertering
 6. Haaruitval of dunner wordend haar
 7. Huidproblemen (acne e.d.) 
 8. Verminderd libido
 9. Vruchtbaarheidsproblemen
 10. Heftige menstruatieklachten (meer informatie)

Hoe kan je een hormonale disbalans oplossen?

Een hormonale disbalans is in de meeste gevallen goed op te lossen. Het is belangrijk om jouw hormoonhuishouden weer in balans te krijgen. Hoe je dat doet, is afhankelijk van waar het onbalans precies zit en hoe het is ontstaan. Over het algemeen kan je een hormonale disbalans oplossen met één van onderstaande vier oplossingen.

1. Aanpassen van je levensstijl

Veel aspecten van je levensstijl kunnen invloed hebben op je hormonen. De kans is dan ook sterk aanwezig dat hierdoor jouw hormonale disbalans is ontstaan. Samen met een hormooncoach ga je jouw levensstijl bespreken. Een hormooncoach kan hieruit al snel opmerken waar jouw hormonale disbalans zit en hoe deze is ontstaan. Vervolgens ga je aan de slag met het aanpassen van je levensstijl:

 • Voeding: een evenwichtig dieet dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen kan helpen bij het reguleren van hormonen. Vermijd overmatige suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen.

 • Regelmatige lichaamsbeweging: regelmatige fysieke activiteit kan helpen bij het balanceren van de hormoonspiegels, met name insuline. Het is dus belangrijk om in een vast ritme te werken aan jouw fysieke gesteldheid. 

 • Stressmanagement: chronische stress kan een ravage aanrichten op je hormonen. Technieken zoals meditatie, yoga, diepe ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen helpen stress te beheersen. Een aanpassing op jouw dagelijks leven kan ook wonderen doen.

 • Voldoende Slaap: kwalitatieve slaap is cruciaal voor de hormoonbalans. Zorg voor voldoende slaap in een donkere, rustige omgeving.

2. Natuurlijk supplementen en kruiden

Bepaalde supplementen en kruiden kunnen ondersteuning bieden bij het in balans brengen van hormonen. Het is echter belangrijk om dit eerst met een hormooncoach te bespreken, aangezien sommige supplementen kunnen interageren met andere medicijnen. Een hormooncoach die weet hoe jouw levensstijl eruit ziet en welke klachten jij ervaart, weet vaak precies welke supplementen jij nodig hebt om weer een balans te creëren. 

3. Medisch onderzoek 

Wanneer een verrandering in jouw levensstijl niet het effect oplevert dat je hoopt, is het essentieel om medisch advies in te winnen. Een arts kan door middel van bloedonderzoek inzien of er niet meer aan de hand is dan een hormonale disbalans. 

4. Alternatieve therapie 

Hoewel we bij RowinPT van mening zijn dat alternatieve therapie vaak een onduidelijk effect heeft, willen we de mogelijkheid wel delen.

Sommige mensen vinden baat bij acupunctuur of homeopathische behandelingen. Hoewel het bewijs voor de effectiviteit hiervan niet 100% aanwezig is, kan het voor sommigen een waardevolle aanvulling zijn.

lifestyle coach arnhem

Neem een hormonale disbalans altijd serieus

Hormonale disbalans is een complexe aandoening die een veelzijdige benadering vereist. Door een combinatie van advies, levensstijlaanpassingen, en waar nodig aanvullende supplementen, kun je werken aan het herstellen van je hormoonbalans. Onthoud dat het handhaven van een gezonde levensstijl niet alleen helpt bij het oplossen van hormonale disbalansen, maar ook cruciaal is voor het behouden van deze balans op de lange termijn.

Hoe Kan RowinPT Helpen?

Bij RowinPT begrijpen we dat hormonale disbalans symptomen complex kunnen zijn. Onze hormooncoaches zijn gespecialiseerd in het identificeren en behandelen van hormonale disbalansen door middel van:

 1. Gepersonaliseerde plannen: we bieden gepersonaliseerde behandelplannen die zijn afgestemd op de individuele behoeften en symptomen van elke cliënt.

 2. Lifestyle interventies: onze coaches adviseren over levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het herstellen van de hormoonbalans, zoals voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement.

 3. Voedingsadvies: een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol in het beheren van hormonen. Onze coaches bieden voedingsadvies om je lichaam te ondersteunen in het natuurlijke reguleringsproces. Daarnaast adviseren we ook over aanvullende supplementen.

 4. Ondersteuning en begeleiding: we bieden doorlopende ondersteuning en begeleiding om ervoor te zorgen dat onze cliënten op het juiste spoor blijven.

Jij bent er klaar voor, samen gaan wij jouw doelen behalen!