Claim jouw GRATIS PT

Het verband tussen hormonen en afvallen

Hormonen en afvallen, het versterkt elkaar

Laat ons je helpen om efficiënter af te vallen met behulp van hormooncoaching. 

Afvallen is voor velen een uitdaging. Terwijl voeding en lichaamsbeweging vaak centraal staan in de discussie over gewichtsverlies, wordt een cruciale factor soms over het hoofd gezien: hormonen. Deze biochemische boodschappers spelen een sleutelrol bij het reguleren van onze stofwisseling, eetlust en vetopslag. In dit artikel duiken we dieper in het verband tussen hormonen en afvallen.

Ontdek waarom een gebalanceerde hormoonspiegel essentieel is wanneer je effectief wilt afvallen.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische stoffen die door klieren in het endocriene systeem van ons lichaam worden aangemaakt. Hormonen verplaatsen zich via de bloedbaan naar verschillende delen van het lichaam om daar hun werk te doen. Hormonen zijn in feite de ‘boodschappers’ van het lichaam; ze geven cellen en organen opdrachten en reguleren diverse lichaamsfuncties, waaronder groei, stofwisseling, stemming, voortplanting en, ja, ook gewicht.

Hormonen en afvallen staan met elkaar verbonden

Verschillende hormonen zijn betrokken bij het afvalproces. Een goede hormoonspiegel is dus van cruciaal belang:

  1. Insuline: dit hormoon regelt de bloedsuikerspiegel door glucose uit het bloed te halen en in cellen op te slaan. Overproductie, vaak door een teveel aan suiker en bewerkte voeding, kan leiden tot gewichtstoename en diabetes type 2.

  2. Ghreline: bekend als het ‘hongerhormoon’, stimuleert het de eetlust. Wanneer dit hormoon teveel aanwezig is, ga je automatisch te veel voeding consumeren. 

  3. Leptine: een hormoon dat geproduceerd wordt door vetcellen geeft signalen aan de hersenen over hoeveel vet er is opgeslagen. Het moet de eetlust verminderen wanneer voldoende vet is opgeslagen, maar bij sommige mensen kan “leptineresistentie” optreden, waardoor dit signaal wordt genegeerd.

  4. Cortisol: het ‘stresshormoon’ kan gewichtstoename bevorderen, vooral rond de buik, wanneer het in hoge niveaus aanwezig is.

Een verstoring in de balans van deze hormonen kan het afvalproces vertragen of zelfs compleet verhinderen. Vandaar dat het begrijpen en managen van hormonale niveaus essentieel is voor effectief gewichtsverlies.

Efficiënter afvallen met een hormooncoach

Een hormooncoach heeft expertise in het begrijpen van de complexe wisselwerking tussen hormonen, voeding, levensstijl en afvallen. Bij RowinPT kan onze hormooncoach je 1 op 1 begeleiden in dit traject.

  1. Persoonlijke analyse: de coach begint met een uitgebreide evaluatie van je huidige hormonale balans. We bespreken jouw leefsituatie en doelen.
  2. Voedingsadvies: gebaseerd op je hormonale onbalans, zal jouw coach voedingsaanbevelingen doen die kunnen helpen om hormonale onevenwichtigheden te corrigeren.

  3. Levensstijl tips: van slaap tot stressmanagement, de coach biedt strategieën om je levensstijl te optimaliseren voor een betere hormoonbalans.

  4. Bewegingsadvies: niet alle oefeningen zijn gelijk wanneer het gaat om hormonen. jouw hormooncoach zal specifieke trainingsroutines aanbevelen die bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies en hormonale gezondheid.

  5. Voortdurende ondersteuning: een goede balans van hormonen en afvallen is een reis. jouw hormooncoach biedt voortdurende begeleiding en aanpassingen aan je plan op basis van je voortgang en feedback.

Laat ons jou helpen

Aangenaam, ik ben Rowin Enckhof. Met RowinPT ben ik meer dan 10 jaar geleden een personal training center begonnen in Arnhem. Nu, 10 jaar later, beleef ik nog steeds veel plezier aan het geven van personal training. Echter zijn de mogelijkheden nu toch echt verandert. Hormonen spelen een belangrijke rol in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Daarom heb ik mijzelf verder doorontwikkeld als hormooncoach Als hormooncoach is het mijn primaire doel om je te helpen jouw hormonale onevenwichtigheden te identificeren en aan te pakken. Of je nu worstelt met gewichtstoename, stemmingswisselingen, vermoeidheid, of andere gerelateerde kwesties, een verstoorde hormoonbalans kan de onderliggende oorzaak zijn.

Het is tijd om echt te investeren in je gezondheid en welzijn. Laat mij jouw hormooncoach zijn op de reis naar een beter begrip van je lichaam en het bereiken van een optimale hormonale balans. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en begin aan de weg naar een gezondere en gelukkigere versie van jezelf.

Wij kunnen jou helpen om direct jouw doelen te bereiken!

× Hoe kunnen we helpen?