Claim jouw GRATIS PT

Hoe menstruatie klachten opgelost kunnen worden met hormoon coaching

Menstruatie klachten worden erger?

Een hormonale onbalans kan de oorzaak zijn van steeds heftigere menstruatieklachten. Ontdek wat je hier tegen kan doen. 

Voor veel vrouwen is de menstruatiecyclus een maandelijks terugkerend fenomeen dat gepaard kan gaan met diverse klachten. Menstruatieklachten kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige symptomen die het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Een sleutelfactor die menstruatie klachten erger kan kan laten worden, is een hormonale onbalans.

In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken van en hormonale onbalans en leggen we uit wat vrouwen kunnen doen om de klachten te verhelpen of te verminderen.

Menstruatie klachten worden erger…

Het kan voorkomen dat jouw menstruatie klachten steeds erger worden. Er zijn veel vrouwen die van het een op het andere moment veel meer last hebben gekregen van menstruatie klachten. Extreme hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en mood-swings zijn enkele voorbeelden. Alhoewel het lijkt alsof de klachten van het een op het andere moment uit het niets een stuk erger zijn geworden, heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken jouw hormoonhuishouden die al een tijdje niet meer 100% functioneert, dit noemen we een hormonale onbalans.

Symptomen van een hormonale onbalans

De symptomen van hormonale onbalans kunnen variëren, maar omvatten vaak:

 • Verergerde premenstruele symptomen (PMS)
 • Onregelmatige menstruatiecycli
 • Overmatige menstruatiebloedingen
 • Extreme vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Menstruatiekrampen

 

Hoe een hormonale onbalans leidt tot menstruatie klachten

Een hormonale onbalans tijdens de menstruatiecyclus kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Echter is het balans vaak al ontstaan voorafgaand de menstruatie week:

  1. Stress: langdurige of continue stress kan leiden tot overproductie van het hormoon cortisol, wat de balans van andere hormonen kan verstoren. Het onbalans dat hierdoor ontstaat leidt in 9 van de 10 gevallen tot ergere menstruatieklachten.
  2. Voeding: een voedingsritueel dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en cafeïne kan invloed hebben op verschillende hormoonniveaus. Desondanks is het nog niet 100% duidelijk welke hoeveelheden tot ergere menstruatieklachten doen leiden.
  3. Levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging of overmatige lichaamsinspanning, onvoldoende slaap en blootstelling aan toxines kunnen allemaal bijdragen aan een hormonale onbalans. Menstruatie klachten worden erger wanneer jouw levensstijl niet goed aansluit op jouw behoeften.
  4. Medische aandoeningen: aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of schildklierafwijkingen kunnen ook hormonale schommelingen veroorzaken.
personal training arnhem

Manieren om hormonale onbalans te verminderen

Gelukkig zijn er meerdere manieren om een hormonale onbalans aan te pakken en de bijbehorende menstruatieklachten te verlichten of zelfs voorkomen. Om te bepalen welke manieren het meest effectief zijn, is het belangrijk om eerst te onderzoeken hoe jouw hormoon huishouden precies werkt. Meer informatie daarover lees je hier. 

 1. Balans in voeding: het toepassen van een gezonde, uitgebalanceerde voedingsschema met voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten kan helpen om hormonen weer in balans te brengen. Vermijd overmatige consumptie van suiker en bewerkte voeding, dit is overigens altijd aan te raden.

 2. Stressmanagement: het vinden van effectieve manieren om met stress om te gaan, zoals mindfulness, yoga, of meditatie, kan een positieve invloed hebben op de hormoonbalans.

 3. Regelmatige lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging, vooral activiteiten zoals fitness oefeningen, zwemmen, wandelen of yoga, kan helpen bij het reguleren van hormonen.

 4. Voldoende slaap: een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van hormonale balans. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en probeer om echt een vast ritme hierin te vinden

 5. Vermijden van toxines: verminder blootstelling aan toxines in schoonmaakmiddelen, cosmetica en plastic. Het klinkt gek, maar dit heeft effect op jouw hormoonbalans. 

 6. Professioneel advies: wanneer jouw menstruatieklachten zo snel erger worden dat het echt je leven beïnvloed, dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een arts of gecertificeerde hormoon coach. Met een professional kan je goed jouw huidige situaties in kaart brengen en een gepersonaliseerd plan van aanpak opstellen. 

RowinPT biedt meer dan alleen personal training. Onze hormoon coach staat je graag bij in al jouw uitdagingen rondom jouw hormoon huishouden. Samen analyseren we jouw levensstijl en hormoonbalans. Afgestemd hierop maken we een op maat afgestemd plan van aanpak zodat jij kan werken om af te komen van steeds erger wordende menstruatie klachten. 

Jij bent er klaar voor, samen gaan wij jouw doelen behalen!