Claim jouw GRATIS PT

Waarom een verbeterde ademhaling?

verbeterde ademhaling voor iedereen!

Probeer bewust bezig te zijn met je ademhaling, het kan jouw wondermiddel zijn!

Verbeterde ademhaling is een kort gedeelte van het proces naar gezondheid. En word helaas nog niet algemeen erkend als gezondheidspijler, wel door ons. Het is namelijk bewezen dat te veel door je mond ademen gezondheidsproblemen kan opleveren zoals vermoeilijkt ademhalen, slaap apneu en ja zelfs snurken.

De neus filtert de lucht wat de mond niet doet, het is simpel weg een manier om te ademen voor als onze neus ooit wordt geblokkeerd en daardoor te overleven. Voor algemeen gebruik is het NIET gemaakt. Door de evolutie is het puur overleven.

Is mond ademhalen echt zo slecht?

Het blijkt dat mondademhaling het fysieke lichaam verandert en zelfs de luchtwegen verandert. En dat allemaal ten kwade. Het inademen van lucht door de mond vermindert de druk, waardoor de zachte weefsels achter in de mond los gaan zitten en naar binnen buigen. Waardoor er minder ruimte ontstaat en het ademen moeilijker wordt. Mondademhaling leidt tot meer mondademhaling.

Inademen vanuit de neus heeft het tegenovergestelde effect. Het dwingt lucht tegen al die slappe weefsels achter in de keel, waardoor de luchtwegen wijder worden en gemakkelijker ademen. Na een tijdje worden deze weefsels en spieren “afgezwakt” om in deze geopende en brede positie te blijven. Neusademhaling leidt tot meer neusademhaling.

Hoe dan tijdens het slapen ademhalen?

Slapen met open mond verergert deze problemen. Telkens wanneer we ons hoofd op een kussen leggen, trekt de zwaartekracht de zachte weefsels in de keel en tong naar beneden, waardoor de luchtwegen nog meer worden afgesloten. Na een tijdje raken onze luchtwegen in deze positie geconditioneerd; snurken en slaapapneu worden de nieuwe norm

Afplakken die hap

Een ongewone oplossing hiervoor is je mond afplakken met een stukje tape, hoe raar dit ook klinkt het werkt zeker. Het hoeft niet gelijk een stuk Duck tape te zijn maar een stukje sporttape werkt voldoende. Dit over het midden van de mond. Dit gaat je forceren om door de neus te ademen als je slaapt en daarbij alle bijkomende voordelen te bezorgen. Hoe meer je er overdags mee bezig bent hoe makkelijker het gaat, bewust wordt onbewust.

PRO TIP: als je meer wilt weten hoe verbeterde ademhaling precies in elkaar zit en wat de wetenschap er achter is, raden wij het boek aan Breath van James Nestor. Dit is een zeer interesant boek met kennis die iedereen zou moeten bezitten voor een gezond en vitaal leven.

Jij bent er klaar voor, samen gaan wij jouw doelen behalen!