Claim jouw GRATIS PT

De voordelen van hormoontherapie bij overgang

Wat is hormoontherapie bij overgang?

Hormoontherapie bij overgang helpt overgangsklachten te verminderen of voorkomen door het in balans brengen van het hormoonhuishouden. 

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin zij stopt met menstrueren en niet langer vruchtbaar is. Deze periode gaat vaak gepaard met diverse klachten, variërend van opvliegers en nachtelijk zweten tot stemmingswisselingen en gewichtstoename. Hormoontherapie bij overgang is een bewezen effectieve behandeling om deze symptomen te verlichten of zelfs helemaal te voorkomen. Hormoontherapie is ook geschikt voor het verhelpen van menstruatieklachten.

In dit artikel gaan we in op wat hormoontherapie is, hoe het vrouwen in de overgang kan helpen, en hoe RowinPT een ondersteunende rol kan spelen in dit proces.

Wat is hormoontherapie bij overgang?

Hormoontherapie bij overgang, soms ook wel hormoonvervangingstherapie (HRT) genoemd, is een behandeling die bedoeld is om de hormonen te vervangen/aan te sterken die het lichaam minder aanmaakt tijdens de overgang. Deze therapie kan bestaan uit oestrogeen of een combinatie van oestrogeen en progesteron. Het hoofddoel van hormoontherapie is het verlichten of voorkomen van overgang symptomen en het verbeteren van de algehele levenskwaliteit tijdens deze soms best lastige levensfase voor vrouwen.

De voordelen van hormoontherapie tijdens de overgang

 1. Vermindering van opvliegers en nachtzweten: hormoontherapie bij overgang kan de frequentie en ernst van opvliegers en nachtelijk zweten aanzienlijk verminderen. In sommige gevallen worden deze klachten zelf helemaal voorkomen. 

 2. Stemmingsverbetering: vrouwen die hormoontherapie ondergaan, ervaren vaak een verbetering van hun stemming en een afname van hormonale depressie en angst. Door het juiste hormoonbalans te vinden in combinatie met een ”verbeterde” levensstijl, is dit voordeel voor elke vrouw haalbaar. 

 3. Verbetering van vaginale gezondheid: hormoontherapie kan vaginale droogheid verminderen en de gezondheid van de vaginale weefsels verbeteren.

 4. Behoud van botdichtheid: een goed hormoonhuishouden kan helpen om botverlies te voorkomen dat snel kan ontstaan tijdens de overgang, hierdoor wordt het risico op osteoporose aanzienlijk vermindert.

 5. Gewichtstoename voorkomen/beperken: tijdens de overgang verandert het hormoonbalans van vrouwen, dit kan leiden tot gewichtstoename. In deze fase is het belangrijk om opnieuw een goed hormoonbalans te vinden en handhaven. In combinatie met een gezonde levensstijl waarbij voeding en beweging een belangrijke rol spelen, kan  gewichtstoename tijdens de overgang voorkomen worden. 

 

Hoe werkt hormoontherapie? 

Hormoontherapie tijdens de overgang vraagt om specialisme. Het is daarom belangrijk om dit altijd samen met een vakkundige hormooncoach op te pakken. Hormoontherapie ziet er over het algemeen als volgt uit:

  1. Evaluatie en diagnose: een hormoon coach zal de symptomen evalueren en bepalen of en hoe hormoontherapie geschikt kan zijn voor jouw situatie.

  2. Bepalen van de behandeling: afhankelijk van de symptomen en gezondheidsgeschiedenis, zal een specifiek type hormoontherapie worden aanbevolen die aansluit bij jouw overgangsklachten. 

  3. Monitoring en aanpassing: gedurende het traject zal de hormoon coach de voortgang monitoren en indien nodig aanpassingen maken.

  4. Regelmatige controles: regelmatige controles zijn belangrijk om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen en eventuele bijwerkingen te monitoren.

Hormoontherapie arnhem

Laat je helpen door een hormooncoach van RowinPT

Bij RowinPT begrijpen we dat de overgang een uitdagende en spannende tijd kan zijn voor veel vrouwen. Ons doel is om ondersteuning te bieden die verder gaat dan alleen hormoontherapie. Naast dat we jouw hormoonbalans helpen te begrijpen en hier een positieve verrandering in kunnen aanbrengen, helpen we je ook om jouw natuurlijk hormoonhuishouden op orde te stellen en houden. 

Naast de hormoontherapie, mag je ook extra inspanning van ons verwachten:

 • Beweging op maat: Naast dat je bezig bent met hormoontherapie, kan je ook gebruik maken van onze personal trainingsfaciliteiten. Onze trainingen zijn ontworpen om de fysieke gezondheid te ondersteunen en de symptomen van de overgang te verlichten, met een focus op het versterken van de botten en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

 • Voedingsadvies: we bieden voedingsadvies dat specifiek is afgestemd op de behoeften van vrouwen in de overgang, gericht op het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van overgangsklachten.

 • Holistiche benadering: we kijken naar het totale plaatje van gezondheid en welzijn, inclusief stressmanagement en mentale gezondheid. Hormoontherapie bij RowinPT gaat over het complete plaatje.

Ben je enthousiast over de mogelijkheden bij RowinPT? We bieden je graag de mogelijkheid aan om met onze hormooncoach in gesprek te komen over jouw klachten. Op deze manier kunnen we je al vrijblijvend advies meegeven. Klik op de knop hieronder en vraag jouw brijblijvende adviesgesprek aan.   

Jij bent er klaar voor, samen gaan wij jouw doelen behalen!